Rybíz černý
Vlastnosti rostliny:

Rybíz černý 'Ojebin'

Ribes nigrum 'Ojebin'
Popis:
Raná odrůda černého rybízu se středně dlouhými hrozny výborné aromatické chuti. Bobule nepadají. Keř je částečně samosprašný, odolný americkému padlí. Zobrazit více
Vyberte některou z dostupných variant:
rostlina v květináči 2 l
Není skladem
  149,00 Kč/ks
RO000794
Možnosti odeslání: kurýrem, osobní odběr, dovezeme my
První varianta není skladem, níže vyberet jinou variantu.
prostokořenná sazenice

stromkový tvar

podnož Meruzalka

SKLADEM 9 ks
  215,00 Kč/ks
RO003930
Možnosti odeslání: kurýrem, osobní odběr, dovezeme my

Zařazeno v kategoriích:

Dlouhý popis:

Rybíz černý 'Ojebin' - Ribes nigrum 'Ojebin'

Ribes nigrum 'Ojebin' je raná odrůda černoplodého rybízu, zrající na přelomu června a července. Jeho hrozny jsou krátké avšak velmi hustě osazeny tmavými bobulemi aromatické a výrazné chuti, které jsou velké a slupku mají tužší. Plodnost je střední, pravidelná a plod se ve zralém stavu drží keře, neopadávají. 


Rybíz obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, které naše tělo ocení, například železo, vápník, hořčík, ale také vitamíny C, B1, B2 nebo B6. Je používán při redukčních dietách , neboť obsahuje hodně vody a žádné tuky. Stejně tak ho můžete využít při odkyselování organismu. Keře bývají vysoké cca 1,5, mohou však dosahovat i 2.  Dá se pěstovat jak v polohách vyšších, tak nižších a je tak ovocem téměř pro každého. Ač se to nezdá, je poměrně náročný na vodu a vzdušnou vlhkost ( obzvláště v době, kdy kvete a  plodí), doporučujeme pokud možno zálivku dešťovou a zalévat ke kořenům, nikoli na listy. Má rád slunečná stanoviště, kde plody dozrávají rychleji a do výraznějších chutí. Ideální půda je středně těžká, mírně vlhká a plná živin. Ocení mírně kyselejší reakci a proto přidejte při výsadbě trošku rašeliny. 
Stromkový rybíz je na pěstování poněkud náročnější než jeho keřový kolega. Opora kmínku je nutností, zároveň je náchylnější na mráz a tak do chladnějších oblastí volíme spíše ten keřový. Korunu udržujeme prosvětlenou a vzdušnou pravidelným řezem.