Nejzdravější rybíz? No přece ten černý – malý král mezi bobulemi

Černý rybíz je tak trochu nenápadný hrdina našich zahrad. Většinou stojí někde v koutě, zatímco se všichni chlubí jahodami, malinami a borůvkami. Ale kdyby ovoce mělo soutěž o titul superhrdiny mezi bobulemi, černý rybíz by si odnesl zlato. Je totiž nabušený vitamíny a antioxidanty takovým způsobem, že by se za to nestyděla ani polička v lékárně.

Věděli jste, že obsahuje až čtyřikrát více vitamínu C než citrony? To znamená, že když si dáte hrst těchto tmavých kuliček, vaše imunita má skoro důvod uspořádat ohňostroj. A přitom chutná mnohem lépe než cucání citronu. K tomu všemu obsahuje i spoustu antokyanů — tmavých barviv s protizánětlivými účinky — díky nimž je vlastně tak temně krásný.
Dalším důvodem, proč si černý rybíz zaslouží pozornost, je jeho naprosto ukázková nenáročnost. Je to vitální keř, který toho moc nechce, naopak toho hodně dá. Netíží ho choroby, zvládne i chladnější počasí a ještě ke všemu se dá pěstovat i na kmínku, takže při sklizni nemusíte dělat gymnastiku. Kdo si někdy trhal jahody v horku, ten ví, jak neocenitelná tahle vlastnost je.
A teď k samotným plodům. Černý rybíz má ze všech rybízů největší kuličky a zároveň je i tím nejzdravějším. Jsou to takové malé multivitamínové pilulky, jen s tou výhodou, že chutnají, nehrkají v krabičce a nedá se jich předávkovat (pokud neplánujete sníst keř na posezení). A co je nejlepší — využít můžete nejen plody, ale i listy, které se báječně hodí do domácích čajů. Čaj z černého rybízu má jemně kyselkavou chuť, krásnou barvu a je ideální na doplnění vitamínů nebo jen tak na zahřátí.
Abychom ale nezůstali jen u teorie, pojďme si ukázat, že černý rybíz nemusí skončit jen v marmeládě nebo sirupu. Skvěle funguje i ve slané kuchyni. Třeba v jednoduchém letním salátu, který vám dokáže, že rybíz nemusí být jen „něco na sladko“. Stačí na talíř rozložit čerstvý baby špenát, přidat hrst černého rybízu, trochu nadrobeného kozího sýra a pár vlašských nebo pekanových ořechů. Dresink si připravíte z olivového oleje, kapky citronové šťávy nebo balzamika a lžičky medu. Celé to lehce promíchejte — a najednou máte připravený salát, který vypadá jako něco z hipsterského bistra, ale chutná ještě lépe.
A proč si černý rybíz zaslouží místo u vás doma? Protože kombinuje všechno, po čem touží každý zahradník i každý člověk, co chce žít trochu zdravěji: minimum péče, maximum vitamínů, skvělou chuť a široké možnosti v kuchyni. Černý rybíz zkrátka není obyčejná bobule. Je to malý černý poklad, který čeká, až ho vezmete na milost. A možná zjistíte, že je to přesně ten hrdina, kterého vaše zahrada i vaše tělo potřebovaly.